09 okt
Poolonderzoek en klimaatverandering op Spitsbergen
Onderzoek razendsnelle opwarming poolgebied
Noodkreet vanaf Spitsbergen voor het sneller minderen van CO2 uitstoot.
In het noordpoolgebied zijn de gevolgen vanwege de toenemende CO2 in de atmosfeer op de temperatuur veel groter dan elders in de wereld. In deze lezing legt Maarten uit waarom het zoveel sneller gaat in het hoge noorden, maar ook wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor de rest van de wereld. Daarnaast gaat dit verhaal over hoe de natuur zich probeert aan te passen aan de nieuwe situatie. Hoe gaan de dieren en planten om met het verdwijnen van sneeuw en ijs. Dat verhaal laat de schoonheid zien van het gebied, met gletsjers, zeehonden, rendieren, trekvogels, poolvossen en ijsberen, die hij bijna dagelijks tegenkomt.
Wat is er veranderd in de 31 jaar, dat hij op dezelfde plek zijn waarnemingen verzamelt. De gletsjers zijn ten minste 3 kilometer teruggetrokken. Het zee-ijs is ’s winters voor een groot deel verdwenen uit het fjord. IJzel bedekt nu regelmatig de toendra waardoor de rendieren niet meer bij hun voedsel kunnen komen. De ringelrobben zijn verdwenen en vervangen door de gewone zeehonden uit het zuiden. De brandganzen arriveren 10 dagen eerder om hun eieren te leggen, maar de ijsberen komen ook steeds vaker de eieren opeten omdat ze niet meer weten waar het zee-ijs ligt.
Maar ook in Nederland zullen er veranderingen optreden, die veroorzaakt worden door veranderingen in de poolgebieden. Als de ijskappen van Groenland en Antarctica smelten, krijgen wij te maken met zeespiegelstijging. Als de permafrost verdwijnt komt er veel methaan vrij, dat zorgt voor verdere opwarming. Als de warme golfstroom vermindert zorgt dat voor wereldwijd een ander klimaat en de zone waarin orkanen voorkomen neemt juist toe met de stijgende temperatuur van oceaanwater.
Al met al een reden om sneller te stoppen met de fossiele brandstoffen. Juist jullie kinderen en kleinkinderen zullen voor grote kosten komen te staan als we nu niet de energietransitie versnellen.
CV Maarten Loonen
Maarten Loonen is universitair hoofddocent op het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1990 verblijft hij ieder jaar twee maanden op Spitsbergen in het noordelijkste dorp van de wereld, Ny-Ålesund. Hij onderzoekt daar de gevolgen van klimaatverandering voor de brandganzen en noordse sternen, maar verzamelt ook metingen aan grasgroei, insecten en roofdieren.
Voor een vaste prijs beleef je:
een inspirerend avondje uit
met vooraf koffie & thee
en een drankje achteraf