.jpeg?width=800&height=500&mode=crop&scale=both)
08 apr
De invloed van voeding op je brein
door Kerensa Broersen
Ben jij wat je eet?
Kerensa Broersen is hoogleraar aan de Universiteit Twente en wetenschappelijk adviseur bij NIZO food research. Met haar team onderzoekt ze hoe onze darmen invloed hebben op wie wij zijn, alsook de relatie van de darm met hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.
“Je bent wat je eet”. Een gedachte die al werd uitgesproken in 1826 door de Fransman Brillat-Savarin. Hoewel hij dit waarschijnlijk niet letterlijk bedoelde, onderkennen we heden ten dage dat wat we eten wel degelijk een rol speelt bij het bepalen van ons welzijn. We begrijpen steeds beter hoe dat werkt. Wat bijvoorbeeld de bijdrage van de darmflora is. En hoe de darm en de hersenen intensief met elkaar communiceren, ook al zijn ze ongeveer 1 meter van elkaar verwijderd. Geavanceerde technologieën in het laboratorium laten tegenwoordig zelfs toe om te begrijpen hoe een verstoorde communicatie tussen de darm en de hersenen bij kan dragen tot het ontwikkelen of de progressie van ziekten van de hersenen. Kerensa Broersen neemt u gedurende dit Kenniscafé mee op een reis van de darm tot het brein, en weer terug. Wat weten we al? Heeft ons voedingspatroon invloed? Hoe kunnen we dat meten? En vooral: wat weten we nog niet?
Voor een vaste prijs beleef je:
een inspirerend avondje uit
met vooraf koffie & thee
en een drankje achteraf