Afbeelding Ontdek de muziek

10 dec 2014

Ontdek de muziek

Een avond met Roel en Vincent Grit

Verslag

Roel Grit en zijn zoon Vincent hebben de bomvolle zaal van PRO-Emmen, de Praktijkschool aan de Ullevi , op 10 december een boeiende avond bezorgd. Ook al wist je weinig van muziek en vooral van de techniek daarachter, toch wist Roel mensen mee te nemen op zijn ontdekkingstocht.

Die tocht heeft hij beschreven in zijn boek Ontdek de Muziek. Roel heeft de logica achter de muziek gevonden en voor een breed publiek toegankelijke uiteengezet. Zijn getalenteerde zoon Vincent onderstreepte die kennis met muzikale bewijzen.


Roel is behalve parttime docent aan Stenden Hogeschool in Emmen, ook columnist, schrijver van tientallen non-fictie boeken over zijn vakgebied (projectmanagement) en nu dus ook van een studieboek over de feiten achter de muziek. Eigenlijk had hij journalist willen worden, want voor al zijn boeken, waarvan er nu zo’n half miljoen verkocht zijn, heeft hij veel research gepleegd. “Ik werk als een journalist,” verklaart hij, ” die onderzoekt ook voordat hij schrijft. Voordat ik aan Ontdek de Muziek begon wist ik ook vrijwel niets over de materie. Gaandeweg ben ik tot de ontdekking gekomen hoe het allemaal in elkaar zit. En als je weet hoe het werkt, dan kun je het gemakkelijker leren. Als je het door hebt ga je ook anders naar muziek luisteren.”
Met drie akkoorden kun je honderden popliedjes spelen, liet hij zijn publiek geloven. Beter omgekeerd, honderden popliedjes zijn gebaseerd op enkele akkoorden. Dan moet je natuurlijk nog wel de melodie kunnen spelen. Dat dat mogelijk is liet zoon Vincent het publiek horen. Moeiteloos zette hij een in C majeur gezet nummer om in een D7 of in A mineur. Moeitelos liet hij het publiek de verschillende maatsoorten horen, de marsmuziek, de wals en de blues of jazzritmes.
Roel en Vincent kregen het publiek zover dat het een noot in drie toonsoorten zong, alsof er een koor werd gevormd. Met de kennis die het publiek opgedaan kon hebben was het dan ook mogelijk geweest een kerstlied in te studeren. 

Leerzaam was ook de manier waarop Roel de diverse toonladders uitlegde. Leerzaam maar ook enigszins verwarrend voor wie de aloude toonladders als kind erin heeft moeten stampen. Maar daar zit volgens Grit nu ook net het probleem. “Muziekles moet vooral leuk zijn. Als je iemand in een les een liedje kan leren spelen, dan kweek je meer interesse en enthousiasme voor de muziek dan wanneer zo iemand na tien lessen nog niets kan spelen.”

 

Foto's