Afbeelding Social Media

13 feb 2013

Social Media

Wat je ermee moet en kunt

Verslag

Waar het bij social media om draait? Om luisteren, gunnen en verbinden. Dat is althans de stellige overtuiging van Edith Scholte uit Zwolle. De voormalige Emmense heeft zich met haar communicatie- en marketingbureau Zeg eens E! toegelegd op social media en deelt haar kennis graag met een uitverkocht kenniscafe.

Volgens Scholte zijn social media als Twitter zoveel meer dan het sturen van berichtjes als ’ik ga even de hond uitlaten’. Zij vergelijkt ze graag met het ouderwetse marktplein, waar nieuwtjes en informatie wordt uitgewisseld. "Iedereen zoekt het plein met het product dat hij wil vinden, dus het medium dat bij hem past."

Voor bedrijven betekent dit dat ze op die social media actief moeten zijn waar hun klanten zijn. Klanten willen nu eenmaal graag persoonlijk benaderd worden en dat kan prima via social media. Dan is het volgens Scholte wel zaak om niet alleen maar te zenden, maar echt de dialoog op te zoeken.

Ook Maurits Kreijveld ziet de meerwaarde van social media in, vooral wanneer ze slim woirden gebruikt. Volgens Kreijveld, op dit moment verbonden aan het Rathenau Instituut in Den Haag, valt er uit de brij aan berichten nuttige informatie te filteren. Zo blijkt het verloop van een griepgolf op basis van twitterberichten nauwkeurig in kaart te brengen.

Kreijveld voorziet onder meer een belangrijke rol  voor social media in de gezondheidszorg, omdat het eenvoudiger is om snel veel informatie van grote groepen patienten te verkrijgen. Gevoegd bij traditionele partijen als de wetenschap en de overheid kunnen social media een belangrijke rol spelen om meer inzicht in gezondheid van mensen te krijgen.

Bij het bestrijden van rellen kan informatie uit social media nuttig zijn voor overheden. Zo wordt er volgens Kreijveld naar aanleiding van het beruchte Project X-feest in Haren ongetwijfeld onderzocht hoe er voorafgaand aan de onlusten via social media is gecommuniceerd. "Dat gebeurt nu nog achteraf, maar wanneer dat 'live'gebeurt, dan kan de overheid veel sneller inschatten waar ongeregeldheden kunnen ontstaan."

 


 

Foto's